Ana Sayfa
Formasyon

Formasyon Hakkında Sık Sorulan Sorular

1. Pedagojik formasyon dersleri yaz öğretiminde açılacak mı? Dersler ve sınavlar nasıl olacak?

Cevap: 2022-2023 Öğretim yılı yaz öğretiminde aşağıdaki dersler açılacaktır:

Ders Kodu

Ders Adı

T+U

AKTS

EBB 004

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

3 + 0

4

EBB 005

Öğretim Teknolojileri

2 + 0

3

EBB 006

Eğitim Psikolojisi

3 + 0

4

EBB 007

Sınıf Yönetimi

2 + 0

3

Dersler Esentepe Kampüsü’nde gerçekleştirilecek olup dersler ve sınavlar yüz yüze olacaktır.

2. Yaz öğretiminde dersler otomatik atanacak mı?

Cevap: Hayır, yaz öğretimi isteğe olup ders almak isteyen öğrenciler akademik takvimde belirtilen tarihlerde kendileri SABİS ten açılan dersleri seçebilecektir.

3. 2022-2023 Bahar döneminde alıp başarısız olduğum dersleri daha sonra alabilecekmiyim?

Cevap: 2022-2023 Bahar döneminde alıp başarısız olduğunuz dersleri takip eden eğitim öğretim yılında bölümünüzün açtığı dönemde alabilirsiniz.

4. Başvuru yaparken “2022-2023 Bahar dönemi sonunda kayıtlı olduğum programın mezuniyet şartlarını sağladığım takdirde mezun olmak istiyorum.” (birinci seçenek) seçeneğini seçtim. Yapmam gereken bir şey varmı?

Cevap: Başvuru yaparken “2022-2023 Bahar dönemi sonunda kayıtlı olduğum programın mezuniyet şartlarını sağladığım takdirde mezun olmak istiyorum.” tercihinde bulunan öğrenciler şartları sağlaması durumunda mezun edilir (bu öğrenciler yaz öğretiminde veya sonraki dönemlerde ders alamaz). Öğrencilerin bahar döneminde aldığı ve başarılı olduğu pedagojik formasyon dersleri transkriptte gösterilir ve ortalamasına dahil edilir, hiç almadığı ve başarısız olduğu pedagojik formasyon dersleri ise pasif yapılır. Mezun olan öğrenciler talep etmeleri halinde SAÜ veya diğer üniversitelerin Eğitim Fakülteleri tarafından yürütülen “Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına” kayıt yaptırarak pedagojik formasyon derslerini tamamlayabilir, ancak bu kapsamdaki uygulama ve ödeme esaslarına tabi olurlar. Öğrencilerin başvuru yapacağı üniversitelerin duyurularını takip etmesi gerekmektedir.

5. Başvuru yaparken “2022-2023 Bahar dönemi sonunda mezuniyet şartlarını sağlasam bile mezun olmak istemiyorum ve formasyon almaya devam etmek istiyorum.” (ikinci seçenek) seçeneğini seçtim. Formasyon eğitiminden vazgeçip Bahar dönemi sonunda mezun olmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Başvuru sırasında bu seçeneği seçen ancak mezun olmak isteyen öğrenciler 7 Temmuz 2023 tarihine kadar bölümlerine formasyon eğitiminden feragat edip mezun olmak istediklerine dair dilekçe vermeleri gerekmektedir. Öğrenciler şartlarını sağlaması durumunda mezun edilir (bu öğrenciler yaz öğretiminde veya sonraki dönemlerde ders alamaz). Öğrencilerin bahar döneminde aldığı ve başarılı olduğu pedagojik formasyon dersleri transkriptte gösterilir ve ortalamasına dahil edilir, hiç almadığı ve başarısız olduğu pedagojik formasyon dersleri ise kaldırılır. Mezun olan öğrenciler talep etmeleri halinde SAÜ veya diğer üniversitelerin Eğitim Fakültesi tarafından yürütülen “Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına” kayıt yaptırarak pedagojik formasyon derslerini tamamlayabilir, ancak bu kapsamdaki uygulama ve ödeme esaslarına tabi olurlar. Öğrencilerin başvuru yapacağı üniversitelerin duyurularını takip etmesi gerekmektedir.

6. Başvuru yaparken “2022-2023 Yaz Öğretimi sonunda mezuniyet şartlarını sağlasam bile mezun olmak istemiyorum ve formasyon almaya devam etmek istiyorum.” (üçüncü seçenek) seçeneğini seçtim. Formasyon eğitiminden vazgeçip Bahar dönemi sonunda mezun olmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Bakınız 5.sorunun cevabı

7. Bölüm derslerinden başarılı olup, Pedagojik Formasyon derslerinden başarılı olmama durumunda Pedagojik Formasyon derslerinden çekilip mezun olabilecek miyim?

Cevap: Böyle bir durumda pedagojik formasyon derslerinden başarılı olanlar transkripte yer alacak biçimde mezuniyet işlemleri gerçekleştirilir. Ancak diplomada pedagojik formasyon derslerini almıştır ifadesi yer almaz.

8. Formasyon derslerini alıp mezun olsam, Öğretmenlik Uygulaması dersini kendi şehrimden alabilir miyim?

Cevap: Formasyon derslerinin bir kısmını alıp mezun olan ya da hiç almayan öğrenciler Pedagojik Formasyon Sertifika Programına kayıt yaptırarak diğer derslerini (Öğretmenlik Uygulaması dahil) tamamlayabilir. Ancak Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara (ücret, koşul vb.) tabi olacaklardır.

https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/IdariBirimler/egitim_ogretim_daire_bsk/pedagojik-formasyon-usul-ve-esaslar.aspx)

9. Formasyondan aldığım notlar mezuniyet transkriptinde ortalamamı etkiler mi?

Cevap: Evet.